Zalety diety kapuścianej

Dieta kapuściana posiada szereg zalet, które sprawiły, że stała się ona jedną najbardziej popularnych diet ostatnich lat.

Przede wszystkim dieta jest niezwykle skuteczna, gdyż dzięki niej w ciągu zaledwie tygodnia można pozbyć się od 4 do 8 kilogramów. O takie doskonałe rezultaty trudno na jakiejkolwiek innej diecie.
Czas trwania diety kapuścianej to tylko jeden tydzień. Z tego powodu różni się ona od tych diet, które wymagają długotrwałego ograniczania ilości spożywanych kilokalorii i długofalowej eliminacji niektórych produktów.

Jadłospis diety kapuścianej jest niezwykle prosty i złożony z takich produktów, które są nie tylko ogólnodostępne, ale również bardzo tanie. Samą zupę kapuścianą przygotowuje się w nieskomplikowany sposób, więc każdy jest w stanie poradzić sobie z jej ugotowaniem.

Do niewątpliwej zalety diety kapuścianej należy zaliczyć jej odchudzające właściwości, na które składa się cały szereg różnych właściwości, jakie posiada kapusta. Jest to warzywo zawierające tak dużo witaminy C i potasu, że może pokryć całkowite dzienne zapotrzebowanie na te substancje.

Za sprawą dużej ilości błonnika kapusta wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego: przyspiesza metabolizm, stymuluje żołądek do pracy, wspomaga procesy trawienne oraz wykazuje właściwości oczyszczające, ponieważ usuwa resztki pożywienia zalegające w jelitach i żołądku. Nie można pominąć jeszcze jednej istotnej roli, jaką spełnia błonnik z kapusty – hamuje on bowiem uczucie głodu i zapobiega niekontrolowanemu podjadaniu, ponieważ zapełnia w pewnej części żołądek i sprawia, że odczuwamy sytość.

Kapusta jest warzywem o bardzo małej zawartości kilokalorii – w 100 gramach kapusty znajduje się jedynie
20 kcal! Taka niskokaloryczność sprawia, że nie można przytyć z powodu jedzenia dużych ilości kapusty. Z tego powodu zupę kapuścianą można jeść w dowolnej chwili, o każdej porze dnia i nocy, czyli kiedy tylko poczujemy, że jesteśmy głodni.

Zupa kapuściana wspomaga odchudzanie również dlatego, ze posiada lekkie działanie moczopędne. Wraz z moczem z organizmu usuwany jest nadmiar wody zmagazynowany w tkankach. Jeżeli tej wody jest za dużo, pojawia się efekt opuchlizny, który optycznie dodaje nam kilogramów. Nadmiar wody w organizmie staje się również przyczyną obrzęków nóg.

Jak widać dieta kapuściana nie bez powodu stała się hitem we współczesnych kierunkach dietetycznych. Mnogość jej zalet powoduje, ze coraz więcej osób sięga po zupę kapuścianą ,aby po siedmiu dniach móc cieszyć się szczupła sylwetką!

3 odpowiedzi na „Zalety diety kapuścianej

  1. monika pisze:

    Jutro zaczynam. 3majcie kciuki!!

  2. Ania pisze:

    Ja jestem czwarty dzień i trzy kilo w dół 🙂

  3. słomka pisze:

    A ja 3dzień i 2,5kg mniej nawet aerobik nie pomaga tak jak kapustka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *