Zalety kapusty

Kapusta to warzywo niedoceniane, ale dzięki modzie na dietę kapuścianą w ostatnich latach zainteresowanie kapustą rośnie. Nic dziwnego – wbrew pozorom to bardzo pożywne warzywo! Cóż takiego jest w kapuście, że stała się głównym składnikiem jednej z popularniejszych diet? Na czym polega jej fenomen?

W kapuście znajdują się tak duże ilości witaminy C i potasu, że można dzięki niej pokryć nawet całość dziennego zapotrzebowania na te składniki. Witamina C to naturalny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki i podnoszący odporność organizmu, natomiast potas aktywuje wiele enzymów i reguluje gospodarkę elektrolityczną. Ponadto kapuście można znaleźć dosyć duże ilości siarki, która wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Kapusta zawiera też inne ważne pierwiastki śladowe, m.in. miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor i fluor.

Innym ważnym aspektem, przydatnym podczas odchudzania, jest fakt, iż kapusta wywiera zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Pobudza pracę żołądka i ułatwia trawienie, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Ponadto kapusta zawiera bardzo dużo błonnika. Błonnik oczyszcza żołądek i jelita, usuwając z nich resztki pokarmów, a ponadto w pewnym stopniu zapycha żołądek i w ten sposób hamuje uczucie głodu i częściowo chroni przed niekontrolowanymi napadami głodu.

Kapusta posiada lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu usuwa z organizmu nadmiar wody. Woda, która w zbyt dużej ilości jest zatrzymywana w tkankach, wywołuje efekt opuchlizny i sprawia, że wyglądamy na bardziej otyłych niż jesteśmy w rzeczywistości.

Według najnowszych badań kapusta posiada zdolność do termoregulacji ludzkiego organizmu. Oznacza to, że gdy ciepłota naszego ciała jest zbyt niska, kapusta ją podwyższy, natomiast gdy mamy wysoką temperaturę, dzięki kapuście możemy ją obniżyć!

Kariera kapusty w dietetyce polega na tym, że jest ona niskokaloryczna, ponieważ w 100 g warzywa mieści się jedynie 20 kilokalorii. Dzięki temu kapustę można jeść praktycznie do woli, bez obaw o przytycie. Należy przy tym pamiętać, że wiele zależy od sposobu jej przyrządzenia – zupa z kapusty nie tuczy, ale bigos tak, ponieważ zawiera mięso i tłuszcze.

To szczególne brzytwo od lat jest stosowane w ludowej medycynie w leczeniu takich przypadłości, jak wrzody żołądka, nadkwaśność, zapalenie wątroby i śledziony, bóle reumatyczne. Ze świeżych liści kapusty wykonuje się okłady w przypadku kontuzji, siniaków, odmrożeń, liszaju, rwy kulszowej i bólów mięśni oraz stawów. Ostatnimi czasy kapusta została słusznie doceniona za swoje odchudzające właściwości.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na Zalety kapusty

  1. Doris pisze:

    Polecam wszyskim diete kapuścianą,ja za kazdym razem jak po zimie troszke przytyje sięgam po ta diete jest rewelacyjna i niedroga,w tydzień mozna schudnac nawet do 5 kg.rewelkaaaaaaa ajjjjjjjj

  2. wotek pisze:

    jak jesc tą kapuste tylko zupe?

  3. Olga pisze:

    🙂 Próbowałam kiedyś schudnąć na diecie kapuścianej, jakoś nie przypadła mi do gustu. Ale mojej koleżance udało się schudnąć na niej około 6kg.
    Zapraszam na blog o odchudzaniu: srodkiodchudzajace.com.pl, na którym znalazłam porady odnośnie suplementów na odchudzanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *